Thursday, September 30, 2010

Zina: Bukti Cinta Palsu

Thursday, September 30, 2010

Sabar atas sabar. Itu saja yang mampu diungkapkan buat masa ini. Pelbagai perkara yang perlu dilaksanakan, masalah yang perlu diselesaikan, mesyuarat yang perlu dihadiri sehinggakan terpaksa mengorbankan masa bersama mak dan abah yang berada jauh di kampung yang setiap hari bertanya bilakah anak sulongnya ini ingin pulan. Adik ketiga yang akan menghadapi Peperiksaan Menegah Rendah pada Selasa depan yang masih tidak dapat bertemu dengan abang yang selalu disebuat sebagai "inspirasi" hidupnya. Maafkan wahai insan yang terluka. Bukan disengajakan untuk mengambil keputusan ini, tetapi jika bukan kita siapa lagi. Biarlah pengorbanan yang tidak seberapa ini akan mempertemukan kita di syurga. Doakan saja apa yang terbaik untuk kita. Ini baru kehidupan secara sendirian, belum lagi jika telah bekeluarga. Maafkan diri ini jika hak kamu semua terabai. Insyaallah yang terbaik akan diberikan. Cita-cita dakwah telah tersemat sejak kecil lagi, tetapi di kampus ini barulah peluang itu hadir. Mudah-mudahan urusan dunia yang dilakukan ini bukan sekadar urusan dunia, tetapi ia adalah dakwah untuk menyebarkan agama. Insyaallah Ahad malam Isnin minggu ini akan menjadi salah seorang penal bagi suatu forum. Ini adalah peluang kedua selepas pernah menolak peluang yang sama tahun lepas.

Berbicara tentang cinta dan zina bukanlah kepakaran pada diri. Tetapi tetap mengambil tanggungjawab ini dengan hasrat belajar dan mengembangkan apa yang tersembunyi pada diri. Mudah-mudahan ia menjadi saham di akhirat kelak.

Cinta merupakan fitrah manusia hadiah dari Allah. Jika ditanya "apa makna cinta", pasti akan banyak jawapan yang didengari. Sebagai remaja, "cinta monyet", "cinta tiga segi" dan berbagai-bagai lagi falsafah cinta sentiasa bermain di bibir-bibir mereka. Tetapi persoalannya, adakah mereka sedar bahawa apakah tujuan cinta mereka itu? Adakah ia bertepatan dengan syara'? Adakah ia menuju redha Allah?. Tepuk dada dan tanya iman.

“Diriwayatkan daripada Anas r.a, katanya: Nabi s.a.w bersabda: Tiga perkara, jika terdapat di dalam diri seseorang maka dengan perkara itulah dia akan memperoleh kemanisan iman: Seseorang yang mencintai Allah dan Rasul-Nya lebih daripada selain kedua-duanya, mencintai seorang hanya kerana Allah, tidak suka kembali kepada kekafiran setelah Allah menyelamatkannya daripada kekafiran itu, sebagaimana dia juga tidak suka dicampakkan ke dalam neraka.” [Bukhari: no. 15, Muslim no. 60, Tirmizi: no. 2548, Nasaie: no. 4901]

Cinta wujud hasil daripada satu perasaan yang halus. Cinta mewujudkan perasaan kasih sayang dan belas kasihan sesama manusia dan makhluk di dunia ini. Tanpa perasaan cinta, seseorang itu akan merasai kekosongan di dalam jiwa mereka. Cinta yang hanya berpaksikan runtutan fitrah tanpa dicemari oleh hawa syahwat melambangkan kedamaian, keamanan dan ketenangan. Bagaimanapun, cinta seringkali diperalatkan untuk melepaskan keghairahan nafsu. Maka akan terjadi bermacam perkara yang merosakkan manusia dan membawa kepada kemaksiatan dan kehancuran umat terutama bagi golongan remaja yang terlalu taksub dan asyik dengan cinta tanpa ada penilaian dan pertimbangan akal fikiran yang waras. Cinta yang hanya berlogikkan nafsu dan syahwat semata-mata hanyalah cinta palsu yang penuh jijik dan hina. Oleh hal yang demikian itu, sebagai remaja, terutamanya remaja mukmin, kita sewajarnya peka terhadap kehadiran cinta di dalam jiwa dengan lebih memahami makna dan erti serta cara yang sesuai untuk menerima dan memberi cinta kepada seseorang. Jangan hanya membuta tuli dan mengikut tuntutan nafsu semata.

Cinta itu laksana pohon di dalam hati. Akarnya adalah ketundukan kepada kekasih yang dicintai, dahannya adalah mengetahuinya, rantingnya adalah ketakutan kepadanya, daun-daunnya adalah malu kepadanya, buahnnya adalah ketaatan kepadanya dan air yang menghidupinya adalah menyebut namanya. Jika di dalam cinta ada satu bahagian yang kosong bererti cinta itu berkurang.

“Jika Allah s.w.t. mencintai seseorang hamba, maka Jibril berseru, “Sesungguhnya Allah s.w.t. mencintai Fulan, maka cintailah dia!” Maka para penghuni langit mencintainya, kemudian dijadikan orang-orang yang menyambutnya di muka bumi.” [Riwayat Bukhari dan Muslim]

Tidak perlu dibicarakan lagi tentang tingkatan cinta kerana ia pasti akan membosankan pembaca. Sekadar peringatan untuk diri dan semua yang sedang meningkat remaja, siapakah cinta pertama kita? Tepuk dada dan tanyalah diri.

Menelusuri pengabdian cinta yang palsu, saban hari, dapat kita saksikan di setiap keratan-keratan akhbar tempatan sama ada di muka depan mahupun di selitan muka dalam, terdapat tajuk-tajuk berita yang barangkali sudah jemu dibaca. “Bayi dijumpai di sungai”, “Bayi lelaki dijumpai di dalam mangkuk tandas” dan lain-lain tajuk lagi yang amat menggusarkan kita. Apabila bercerita mengenai buang bayi, sudah tentu tak dapat dipisahkan daripada topik ‘pasangan yang terlanjur’ (jarang sekali mereka yang bernikah membuang anak). Kita dapat lihat bagaimana pihak jabatan agama terpaksa bekerja keras setiap hari dalam menghadapi kemelut ini dan paling menakjubkan adalah betapa mereka yang ‘terlanjur’ tidak segan silu merakamkan adegan-adegan sendiri, maka tersebarlah imej-imej dan video-video hebat melalui internet dengan tajuk-tajuk memalukan, “pelajar kolej.3gp”, “budak 18 thn.3gp” dan lain-lain lagi.

Inilah perkara di mana penzinaan berlaku disebabkan bukti cinta yang palsu. Jadi apakah peranan kita sebagai “mahasiswa”? Dan bagaimanakah cara kita untuk menghindarinya? (ikutinya dalam forum yang akan berlangsung Ahad ini)

Justeru teman-teman, cinta yang tidak dibendung akan membawa kepada malapetaka diakhirnya kelak. Ayuh janganlah kita mengambil kesempatan daripada nikmat cinta yang telah Allah berikan. Ayuh kita sokong, semarakkan serta membenteras permasalahan ZINA ini. Mahasiswa Bijak Jauhi Zina.

"dan janganlah kamu mendekati zina, itu sesungguhnya suatu perbuatan keji dan suatu jalan yang buruk" [alIsra': 32]

Wallahu’alam

“agent of change”

Tuesday, September 28, 2010

Tazkirah Ringkas

Tuesday, September 28, 2010

Di dalam hadith, Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud:


Diriwayatkan daripada Huzaifah bin al-Yamani r.a. katanya:
''Manusia sering bertanya kepada Rasulullah s.a.w. mengenai amalan-amalan yang baik, tetapi aku telah bertanya tentang amalan-amalan jahat kerana aku takut ia akan menimpa diriku, lalu aku bertanya: Wahai Rasulullah! Dahulu kami berada dalam kejahilan dan kejahatan, kemudian Allah mengurniakan kepada kami kebaikan (kebenaran), adakah selepas kebenaran ini akan berlaku pula kejahatan? Rasulullah menjawab: Ya. Aku bertanya lagi: Adakah akan berlaku pula kebaikan selepas kejahatan itu? Rasulullah menjawab: Ya, tetapi ketika itu terdapat kekurangan dan perselisihan. Aku bertanya apakah yang dimaksudkan dengan kekurangan dan perselisihan itu? Rasulullah menjawab dengan bersabda: Iaitu satu kaum yang tidak beramal dengan sunnahku dan mengikut selain dari jalanku, di antara mereka itu ada yang kamu kenali dan ada yang kamu tidak mengenalinya. Aku bertanya lagi: Adakah kejahatan akan berlaku lagi selepas itu? Rasulullah menjawab: Ya, ketika itu ada orang-orang yang menyeru atau mengajak manusia ke Neraka Jahannam, sesiapa yang menyahut ajakan mereka, maka orang itu akan dicampakkan ke dalam Neraka itu. Aku berkata lagi: Wahai Rasulullah! Sifatkan mereka kepada kami. Rasulullah menjawab: Baiklah, mereka adalah sebangsa dengan kita dan berbahasa seperti bahasa kita. Aku bertanya lagi: Wahai Rasulullah! Apakah pendapatmu sekiranya aku masih hidup lagi ketika itu? Rasullullah menjawab denga bersabda: Kamu hendaklah bersama dengan jamaah Islam dan pemimpin mereka. Aku bertanya lagi: Bagaimana sekiranya ketika itu umat Islam tidak mempunyai jamaah (kesatuan) juga tidak ada pemimpin? Rasulullah menjawab lagi dengan bersabda: Kamu hendaklah memencilkan diri kamu dari kumpulan mereka walaupun kamu terpaksa memakan akar-akar kayu dan tinggallah kamu di sana sehingga kamu mati dalam keadaan yang demikian.''

Wallahu'alam=>
"agent of change"

Friday, September 24, 2010

Seketika Berusrah Bersama Sahabat

Friday, September 24, 2010

Alhamdulillah cuti 3 minggu dapat digunakan sebaik mungkin. Bukan sahaja untuk belajar bagi persediaan peperiksaan yang sedang berjalan tetapi dapat juga diisi dengan pertemuaan bersama rakan-rakan usrah di kawasan. "Abnaul Haraki Fii Harakatil Islam" itulah tajuk yang kami perbincangkan. Jika ingin dikongsikan semuanya agak terlalu panjang. Moga dengan sedikit titipan yang tidak seberapa ini dapat menyedarkan diri ini juga sahabat-sahabat semua.

Kata "abnaul" bererti anak kelahiran secara bahasanya. Tetapi jika di satukan kata "abnaul" itu dengan "haraki" ia akan membawa makna yang sangat synergistik iaitu kelahiran anak-anak dalam gerakan. Gerakan yang bagaimana? "harakatil Islam" merupakan pelengkap kata. Kita ingin melahirkan anak-anak gerakan mengikut acuan Islam yang syumul tersebut. Nah maka dapatlah disimpulkan bahawa kelahiran anak-anak yang dinantikan di akhir zaman ini bukanlah sebarangan anak tetapi kita ingin melahirkan anak-anak gerakan yang akan menyambung mata rantai pejuangan Islam. Kata syahid Qutb, "kita bukanlah permula dan juga bukannya pengakhir dalam wasilah perjuangan ini, tetapi kita adalah mata-mata rantai yang menyambungkannya". Masyaallah, maka benarlah kata-katanya. Moga redha Allah akan sentiasa bersamanya dan sesiapa yang ingin meneruskan "pemainan" ini.

Bagi membentuk "abnaul haraki" ini, ia memerlukan beberapa pra-syarat yang mana pra-syarat ini perlu dipenuhi. Insyaallah dengan melengkapkan perkara-perkara ini di dalam diri, maka akan terhasillah "abnaul haraki" yang berkualiti dan hebat.

1-Mempunyai aqidah perjuangan yang mantap.

Mungkin akan ada mereka yang salah dalam mentafsir akan kata-kata ini. Ya kita masih lagi berpegang pada aqidah Islamiah.

"dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah nikmat Allah kepada kamu ketikakamu dahulu (zaman jahiliah) bermusuhan, lalu Allah mempersatukan hatimu, sehingga kamu menjadi saudara, sedangkan ketika itu kamu berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu dari sana. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayatnya kepada kamu agar kamu mendapat petunjuk" (aliImran:102)

Maka saksikanlah dan lihatlah dengan mata hati yang berfikir. Aqidah Islam inilah yang telah menyelamatkan manusia. Ia menyatukan malah mengikat hati-hati manusia yang sebelumnya bermusuhan menjadi persaudaraan. Maka kefahaman Islam yang tinggi akan menjawab dan menyelesaikan mengapa umat Islam itu bersaudara dan mengapa kita dilarang betengkar dan juga mengapa kita perlu memaafi antara satu dengan yang lain. Jawaannya mudah, kita adalah "satu AQIDAH". Bukannya "1 M.......". Hehe. Sedikit celoteh.

Apa pula yang dimaksudkan dengan "aqidah perjuangan"?

"dan hendaklah diantara kamu ada segolongan yang menyeru kepada kebaikan, menyuruh membuat yang ma'aruf, dan mencegah dari yang mungkar. Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung"
(aliImran:104)


Surah yang sama tetapi ayat yang berlainan pula telah menyebut dan menyeru kepada kita semua agar "menyeru kepada kebaikan(ma'aruf) dan mencegah perkara yang salah(mungkar)". Segala puji bagi Allah yang menciptakan kita sebagai makhluk yang paling agong. Lihat di sinilah aqidah perjuangan diceritakan. Sesebuah jemaah atau gerakan Islam tidak akan terbentuk tanpa dasar DAKWAH di dalamnya. Dakwah yang sebagaimana? Allah telah menjawab di dalam banyak ayatNya, "amar ma'aruf wanhau'anil munkar". Tegakkanlah yang benar dan cegahlah perkara mungkar. Nah di sinilah prosfektif besar bagi "aqidah perjuangan". Maka dengan kefahaman yang sebegini hebat berkaitan aqidah perjuangan inilah yang mampu melahirkan "abnaul haraki" yang unggul dipersada dunia. Jika dilihat akan "arkanul baiah" yang pertama, ia telah menjelaskan akan "alFahm" sebagai titik atau dasar utama sebelum melakukan sesuatu, maka dengan bersungguh-sungguh dalam memberi kefahaman kepada ahli gerakan akan perkara ini, insyaallah tidak mustahil akan lahirnya pewaris-pewaris gerakan yang sangat berkualiti.

bersambung...

Wallahu'alam
"agent of change"

Dakwah Ini Bukan Untuk Orang Manja


Wahai Saudaraku yang dikasihi Allah.

Perjalanan dakwah yang kita lalui ini bukanlah perjalanan yang banyak ditaburi kegemerlapan dan kesenangan. Ia merupakan perjalanan panjang yang penuh tantangan dan rintangan berat.

Telah banyak sejarah orang-orang terdahulu sebelum kita yang merasakan manis getirnya perjalanan dakwah ini. Ada yang disiksa, ada pula yang harus berpisah kaum kerabatnya. Ada pula yang diusir dari kampung halamannya. Dan sederetan kisah perjuangan lainnya yang telah mengukir bukti dari pengorbanannya dalam jalan dakwah ini. Mereka telah merasakan dan sekaligus membuktikan cinta dan kesetiaan terhadap dakwah.

Cubalah kita lihat kisah Dzatur Riqa’ yang dialami sahabat Abu Musa Al Asy’ari dan para sahabat lainnya, semoga Allah swt. meridhai mereka. Mereka telah merasakannya hingga kaki-kaki mereka koyak dan kuku tercabut. Namun mereka tetap mengharungi perjalanan itu tanpa mengeluh sedikitpun. Bahkan, mereka malu untuk menceritakannya karena keikhlasan dalam perjuangan ini. Keikhlasan membuat mereka gigih dalam pengorbanan dan menjadi tinta emas sejarah umat dakwah ini. Buat selamanya.

Pengorbanan yang telah mereka berikan dalam perjalanan dakwah ini menjadi suri teladan bagi kita sekalian. Kerena kontribusi yang telah mereka sumbangkan untuk dakwah ini tumbuh bersemi. Dan, kita pun dapat merasa hasilnya dengan gemilang. Kawasan Islam telah tersebar ke seluruh pelusok dunia. Umat Islam telah mengalami pekembangan dalam jumlah besar. Semua itu kurina yang Allah swt. berikan melalui kesungguhan dan kesetiaan para pendahulu dakwah ini. Semoga Allah meredhai mereka.

Duhai saudaraku yang dirahmati Allah swt.

Renungkanlah pengalaman mereka sebagaimana yang difirmankan Allah swt. dalam surat At-Taubah: 42.

Kalau yang kamu serukan kepada mereka itu keuntungan yang mudah diperoleh dan perjalanan yang tidak berapa jauh, pastilah mereka mengikutimu. Tetapi tempat yang dituju itu amat jauh terasa oleh mereka, mereka akan bersumpah dengan (nama) Allah, “Jika kami sanggup tentulah kami berangkat bersama-samamu.” Mereka membinasakan diri mereka sendiri dan Allah mengetahui bahwa sesungguhnya mereka benar-benar orang-orang yang berdusta.

Mereka juga telah melihat siapa-siapa yang dapat bertahan dalam mengarungi perjalanan yang berat itu. Hanya kesetiaanlah yang dapat mengukuhkan perjalanan dakwah ini. Kesetiaan yang menjadikan pemiliknya sabar dalam menghadapi cubaan dan ujian. Menjadikan mereka optimis menghadapi kesulitan dan siap berkorban untuk meraih kejayaan. Kesetiaan yang menghantarkan jiwa-jiwa patriotik untuk berada pada barisan hadapan dalam perjuangan ini. Kesetiaan yang membuat pelakunya berbahagia dan sangat menikmati beban hidupnya. Setia dalam kesempitan dan kesukaran. Demikian pula setia dalam kelapangan dan kemudahan.

Saudaraku seperjuangan yang dikasihi Allah swt.

Sebaliknya orang-orang yang lemah jiwanya dalam perjuangan ini tidak akan dapat bertahan lama. Mereka mengeluh atas beratnya perjalanan yang mereka tempuh. Mereka pun menolak untuk menunaikannya dengan berbagai macam alasan agar mereka diizinkan untuk tidak ikut. Mereka pun berat hati berada dalam perjuangan ini dan akhirnya berguguran satu per satu sebelum mereka sampai pada tujuan perjuangan.

Penyakit wahan telah menyerang mental mereka yang rapuh sehingga mereka tidak dapat menerima kenyataan pahit sebagai risiko dan sunnah dakwah ini. Malah mereka menggugatnya lantaran anggapan mereka bahwa perjuangan dakwah tidaklah harus mengalami kesulitan.

Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu, hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari kemudian, dan hati mereka ragu-ragu, karena itu mereka selalu bimbang dalam keragu-raguannya. Dan jika mereka mau berangkat, tentulah mereka menyiapkan persiapan untuk keberangkatan itu, tetapi Allah tidak menyukai keberangkatan mereka, maka Allah melemahkan keinginan mereka, dan dikatakan kepada mereka: “Tinggallah kamu bersama orang-orang yang tinggal itu.” (At-Taubah: 45-46)

Kesetiaan yang ada pada mereka merupakan indikasi kuat daya tahannya yang tangguh dalam dakwah ini. Sikap ini membuat mereka stand by menjalankan tugas yang terpikul di bahunya. Mereka pun dapat menunaikan tugas dengan sebaik-baiknya. Bila ditugaskan sebagai prajurit hadapan dengan segala akibat yang akan dihadapinya, ia senantiasa berada pada posnya tanpa ingin meninggalkannya sekejap pun. Atau bila ditempatkan pada bagian belakang, ia akan berada pada tempatnya tanpa berpindah-pindah. Sebagaimana yang disebutkan Rasulullah saw. dalam beberapa riwayat tentang prajurit yang baik.

Wahai Saudaraku yang dirahmati Allah.

Marilah kita telusuri perjalanan dakwah Abdul Fattah Abu Ismail, salah seorang murid Imam Hasan Al Banna yang selalu menjalankan tugas dakwahnya tanpa keluhan sedikitpun. Dialah yang disebutkan Hasan Al Banna orang yang pulang dari tempatnya bekerja sudah berada di kota lain untuk memberikan ceramah kemudian berpindah tempat lagi untuk mengisi pengajian dari waktu ke waktu secara maraton. Ia selalu berpindah-pindah dari satu kota ke kota lain untuk menunaikan amanah dakwah. Sesudah menunaikan tugas dengan sebaik-baiknya, ia merupakan orang yang pertama kali datang ke tempatnya bekerja. Malah, ia yang membukakan pintu gerbangnya.

Pernah ia mengalami keletihan hingga tertidur di sofa rumah Zainab Al-Ghazali. Melihat kondisi tubuhnya yang lelah dan penat itu, tuan rumah membiarkan tamunya tertidur sampai bangun. Setelah menyampaikan amanah untuk Zainab Al Ghazali, Abdul Fattah Abu Ismail pergi untuk ke kota lainnya. Kerana keletihan yang dialaminya, Zainab Al Ghazali memberikan tambang untuk naik taksi. Abdul Fattah Abu Ismail mengembalikannya sambil mengatakan, “Dakwah ini tidak akan dapat dipikul oleh orang-orang yang manja.” Zainab pun menjawab, “Saya sering ke mana-mana dengan taksi dan kereta mewah, tapi saya tetap dapat memikul dakwah ini dan saya pun tidak menjadi orang yang manja terhadap dakwah. Kerana itu, pakailah tambang ini, tubuhmu letih dan engkau memerlukan istirahat sejenak.” Ia pun menjawab, “Berbahagialah ibu. Ibu telah berhasil menghadapi ujian Allah swt. berupa kenikmatan-kenikmatan itu. Namun, saya khuatir saya tidak dapat menghadapinya sebagaimana sikap ibu. Terima kasih atas kebaikan ibu. Biarlah saya naik kendaraan umum saja.”

Duhai saudaraku yang dimuliakan Allah swt.

Itulah contoh orang yang telah membuktikan kesetiaannya pada dakwah lantaran keyakinannya terhadap janji-janji Allah swt. Janji yang tidak akan pernah dimungkiri sedikit pun. Allah swt. telah banyak memberikan janji-Nya pada orang-orang yang beriman yang setia pada jalan dakwah berupa berbagai anugerah-Nya. Sebagaimana yang terdapat dalam Al-Qur’an.

Hai orang-orang yang beriman, jika kamu bertakwa kepada Allah, niscaya Dia akan memberikan kepadamu furqan dan menghapuskan segala kesalahan-kesalahanmu dan mengampuni (dosa-dosa)- mu. Dan Allah mempunyai karunia yang besar.” (Al-Anfal: 29)

Dengan janji Allah swt. tersebut, orang-orang beriman tetap bertahan mengarungi jalan dakwah ini. Dan mereka pun tahu bahwa perjuangan yang berat itu sebagai kunci untuk mendapatkannya. Semakin berat perjuangan ini semakin besar janji yang diberikan Allah swt. kepadanya. Kesetiaan yang bersemayam dalam diri mereka itulah yang membuat mereka tidak akan pernah menyalahi janji-Nya. Dan, mereka pun tidak akan pernah mahu merubah janji kepada-Nya.

Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; maka di antara mereka ada yang gugur. Dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu-nunggu dan mereka sedikit pun tidak merubah (janjinya). (Al Ahzab: 23)

Wahai ikhwah kekasih Allah swt.

Pernah seorang pejuang Palestina yang telah ama meninggalkan kampung halaman dan keluarganya untuk membuat mencari dukungan dunia dan dana diwawancarai. “Apa yang membuat Anda dapat lama meninggalkan keluarga dan kampung halaman?” Jawabnya, kerana perjuangan. Dan, dengan perjuangan itu kemuliaan hidup mereka lebih berarti untuk masa depan bangsa dan tanah airnya. “Kalau bukan kerana dakwah dan perjuangan, kami pun mungkin tidak akan dapat bertahan,” ungkapnya lirih.

Wahai saudaraku seiman dan seperjuangan

Aktivis dakwah sangat menyakini bahwa kesabaran yang ada pada dirinyalah yang membuat mereka kuat menghadapi berbagai rintangan dakwah. Bila dibandingkan apa yang kita lakukan serta yang kita dapatkan sebagai risiko perjuangan di hari ini dengan keadaan orang-orang terdahulu dalam perjalanan dakwah ini, belumlah seberapa. Pengorbanan kita di hari ini masih sebatas pengorbanan waktu untuk dakwah. Pengorbanan tenaga dalam amal khairiyah untuk kepentingan dakwah. Pengorbanan sebagian kecil dari harta kita yang banyak. Dan bentuk pengorbanan pekara-pekara lainnya yang telah kita lakukan. Cuba lihatlah pengorbanan orang-orang terdahulu, ada yang disisir dengan sisir besi, ada yang digergaji, ada yang diikat dengan empat ekor kuda yang berlawanan arah, lalu kuda itu dipukul untuk lari sekencang-kencangnya hingga putuslah orang itu. Ada pula yang dibakar dengan tungku yang berisi minyak panas. Mereka dapat menerima resiko karena kesabaran yang ada pada dirinya.

Kesabaran adalah kuda-kuda pertahanan orang-orang beriman dalam meniti perjalanan ini. Bekal kesabaran mereka tidak pernah berkurang sedikit pun karena keikhlasan dan kesetiaan mereka pada Allah swt.

Dan berapa banyak nabi yang berperang bersama-sama mereka sejumlah besar dari pengikut (nya) yang bertakwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yang menimpa mereka di jalan Allah, dan tidak lesu dan tidak (pula) menyerah (kepada musuh). Allah menyukai orang-orang yang sabar. (Ali Imran: 146)

Bila kita memandang kehidupan generasi pilihan, kita akan temukan kisah-kisah brilian yang telah menyuburkan dakwah ini. Muncullah pertanyaan besar yang harus kita tujukan pada diri kita saat ini. Apakah kita dapat menyemai dakwah ini menjadi subur dengan perjuangan yang kita lakukan sekarang ini ataukah kita akan menjadi generasi yang hilang dalam sejarah dakwah ini.

Ingat, dakwah ini tidak akan pernah dapat dipikul oleh orang-orang yang manja. Semoga Allah menghimpun kita dalam kebaikan.

Wallahu’alam

Saturday, September 18, 2010

All The Best To My Friends

Saturday, September 18, 2010

"Ya ALLAH, jika kejayaan itu lebih bermakna bagi kami, ENGKAU berikanlah.. Jika kegagalan itu lebih bermakna bagi kami, ENGKAU berikanlah.. Tetapi ya ALLAH, sesungguhnya kami adalah insan yang lemah yang selalu alpa dan lupa akanMU.. Ampunilah kami, berkatilah usaha kami dan permudahkanlah urusan kami.. Mudah-mudahan dengan kejayaan atau kegagalan yang kami terima akan menambah ketaqwaan kami..amin"


 
Design by Pocket
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates